Živý Kolagen - Bílkovina Mládí

zivy-kolagen-bilkovina-mladi-1920x1020

 

Kolagen je bílkovinou mládí. Proto vás tímto článkem vezmeme na fascinující cestu poznání - jaké formy kolagenu používat, proč se v COLWAY zaměřujeme na rybí kolagen a jak posílit účinky kolagenu.

Chcete-li objevit tajemství jak si zachovat mladistvý vzhled a kondici, musíte poznat tajemství kolagenu. V COLWAY jsme ho důkladně prozkoumali a výsledkem jsou:

  • patent
  • náš nativní transdermální kolagen založený na přírodním rybím kolagenu
  • vynikající kosmetické produkty a potravinové doplňky, které podporují syntézu kolagenu.

Ale pojďme popořádku... 

 

Proč potřebujeme kolagen?

Kolagen je nejhojněji se vyskytující bílkovinou v našem těle a hlavním proteinem mezibuněčné hmoty - biologicky aktivního prostoru mimo tělo buněk zodpovědného za udržování biomechanických vlastností tkání a orgánů. To je jenom jeden, ale extrémně důležitý biologický úkol mezibuněčné hmoty - důležitý proto, že kolagen zde hraje hlavní roli. Vytváří zde mřížku z vláken, na kterou se upínají elastinová vlákna.  Obě tyto bílkoviny jsou důležité pro udržení mladistvého vzhledu: zajišťují pleti hebkost, pevnost a pružnost. Kolagen je také zodpovědný za správný stav pojivové tkáně a za správné fungování pohybového aparátu, tedy kloubů, vazů a šlach.Kolagen je tedy jako silné lepidlo. I když je méně elastický než elastin, je odolnější proti roztržení. To je velmi důležitá vlastnost kolagenu, protože díky ní může pokožka plnit mnoho různých funkcí – dokáže nás nejen zkrášlit, když zůstane hladká, sametově hebká a bez vrásek, ale také může poskytnout ochranu před škodlivými vnějšími vlivy a mikroorganismy. Proto musí její povrch zůstat nepoškozený.  Za zmínku stojí, že díky vysoké pevnosti kolagenu nám tato bílkovina zajišťuje správný a plynulý pohyb bez bolesti. 

Kolagen má ještě jednu vlastnost, nesmírně důležitou nejen z hlediska biologie, ale i estetiky, totiž podílí se na zajištění optimální úrovně hydratace pojivové tkáně včetně kůže. Výsledkem je, že naše tělo zůstává pevné, hydratované, kompaktní a odolné a především krásné..

 

Faktory regulující tvorbu kolagenu v těle 

První vráska kolem očí, která se často objevuje ještě před 30. rokem života, je signálem nedostatku kolagenu.  Dochází totiž ke degeneraci kolagenu – zodpovědné za to jsou mimo jiné enzymy ze skupiny metaloproteináz; na prvním místě - kolagenáza. Ve stavu fyziologické rovnováhy by měla být stará, použitá kolagenní vlákna okamžitě nahrazena novými. Tento proces se nazývá – hlavně v kosmetickém světě – remodeling. Je regulovaný mnoha faktory. Molekulami, které řídí biosyntézu kolagenu z úrovně DNA, ale jsou to také prvky související s věkem a životním stylem. 

Schopnost nahradit stará kolagenní vlákna novými a regenerovat poškození kolagenové mřížky bohužel s věkem klesá. A rozhodně se nejedná o vysoký věk, kdy dochází k degeneraci kolagenních vláken. Je dokázáno, že tento proces začíná už po 25. roku života. Proto se začínají objevovat první jemné vrásky na místech, kde máme nejtenčí kůži, např. v okolí očí, na krku nebo dekoltu. 

K poškození a degradaci kolagenu dochází také vlivem zánětlivých procesů. Je třeba si upřímně přiznat, že v dnešní době můžeme do značné míry přispět k urychlení ztráty této bílkoviny, kvůli životnímu stylu, který podporuje vznik zánětů v těle, jako je: vyhýbání se fyzické aktivitě, zanedbávání péče o pleť, nesprávné stravování, kouření nebo nadměrná konzumace alkoholických nápojů. Stres - fyzická a psychická zátěž, kterou zažíváme každý den - má také významný vliv na tvorbu kolagenu a jeho správnou formu i udržení bioaktivity, protože je zdrojem volných radikálů, jejichž hyperaktivita může destabilizovat i nejtrvanlivější biologické struktury.

element_1_1200na630

Kolik kolagenu potřebujeme?

Potřebujeme opravdu hodně kolagenu v různých formách, protože to, co nazýváme kolagen, je ve skutečnosti skupina kolagenních proteinů v různých genetických typech, které mají rozmanité složení aminokyselin a prostorovou strukturu. 

Kolageny se liší nejen strukturou, ale i účelem. 40% z kolagenu nacházejícího v našem těle je v kůži a v této tkáni představuje 70% masy všech bílkovin, které se v ní nacházejí. Nejvíce kolagenu se nachází v dermis, kde jsou fibroblasty, které produkují kolagen. 

V současné době je klasifikováno asi 30 genetických typů kolagenu, ale obecně jsou klasifikovány buď jako fibrilární nebo nefibrilární proteiny. Fibrilární kolagen tvoří vlákna a představuje asi 90 % celkové hmoty kolagenu v lidském těle. Má strukturu trojité šroubovice zvané také superhelisa, ale mohou se vedle něho vyskytovat i nehelikální fragmenty. Kůže obsahuje fibrilární kolagen typu I, III a IV. Naproti tomu nefibrilárního kolagenu je v lidském těle kolem 10% z celkového množství této bílkoviny. V kůži se vyskytuje v malém množství, ale za to v několika různých genetických typech. 

 

Rybí Kolagen - výhody daru přírody 

Vzhledem k tomu že biologická různorodost kolagenů je velmi velká, je absurdní si myslet, že použití či kožní aplikace jen jednoho typu této bílkoviny, nebo užívání potravinových doplňků s ohraničeným složením aminokyselin, zaručí tělu přísun potřebných látek pro syntézu všech typů a forem kolagenů fungujících v našem organizmu. Protože jen pro uspokojení potřeb kůže, aby měla dostatečné množství kolagenu, je třeba dodat jí úplný aminogram!

Nejlepším řešením jak dodat kompletně všechny aminokyseliny pro syntézu rozmanitých kolagenů lidského těla je kolagen rybí, protože na strukturální úrovni má podobu trojité super spirály - podobně jako lidský, od kterého se liší pouze v jednom polypeptidovém řetězci spirály.  Rybí kolagen tedy poskytuje velmi bohatý aminogram pro biosyntézu přirozeného kolagenu v lidském těle.

Pro kosmetické účely je ještě potřeba, aby kolagen obsažený v pečujících produktech byl  transdermální, to znamená , že dokáže proniknout přes ochrannou bariéru epidermis do hlubší vrstvy dermis a dodat do blízkosti fibroblastů aminokyseliny, ze kterých dokážou vyrobit různé biotypy přírodního kolagenu. Tohle nedokáže každý rybí kolagen, ale nativní kolagen COLWAY, chráněný patentem získaný z rybích kůží, ano. 

element_2_1200na630

Jak aplikovat kolagen a posílit jeho účinky?

Zásoby kolagenu v našem těle je možné zabezpečit doplňováním aminokyselin. To lze zvnějšku - používáním kosmetických přípravků, nebo zevnitř - užíváním kolagenu v doplňcích stravy.  Aby kolagen aplikovaný zevně skutečně fungoval a nejen pokryl pokožku smývatelným biofilmem, musí mít schopnost pronikat do hlubokých vrstev této tkáně – musí být transdermální.  Musí to být tedy nativní kolagen COLWAY. Najdete ho v každé naší pečující linii. Podstatou filozofie: velké množství kolagenu - malé množství složek vystihuje řada Přírodní Kolagen, díky které je nejdůležitější bílkovina dostupná v nativní formě a až třech variantách:

 

Přírodní Kolagen Platinum – nejčistší forma biologicky aktivního kolagenu ve formě gelu určená pro zralou, suchou, unavenou až ochablou pleť v důsledku hormonálních změn; mistr revitalizace a regenerace pokožky obličeje (i v jejích nejjemnějších partiích kolem očí), krku a dekoltu; 

Přírodní Kolagen Silver– kolagenní gel s vysokou čistotou s univerzálním využitím v péči o celé tělo, určený zejména na ty jeho, na kterých pozorujeme různé nedokonalosti, jako jsou jizvy, strie, celulitida, rozšířené žilky; Také určený k péči o nohy - zejména při pocitu těžkých nohou;

Přírodní Kolagen Graphite – vynikající regenerační a hydratační gel se stříbrnou perleťovou barvou, který můžeme aplikovat  na vlasy, nehty, pokožku, také na zvláště namáhaná  místa, jako jsou ruce a nohy, a kolem kloubů - hlavně v případě, kdy jsou bolestivé.  

Dřív než kolagenní produkty nanesete na pokožku, je třeba ji na ně důkladně připravit. Po očištění pleti od make-upu a nečistot naneste na ještě mírně vlhkou pokožku Buněčnou Atelovodu COLWAY bohatou na minerální ionty a stopové prvky a teprve potom na pleť naneste vybraný kolagen.  Proč tento postup? Proč je důležité navlhčit pokožku Buněčnou Atelovodou a jak vmasírovat transdermální kolagen COLWAY, aby se co nejlépe vstřebal se dozvíte z videa „Aplikace Přírodního kolagenu”.

 

Pro biosyntézu kolagenu je  nezbytný vitamín C. Proto je důležité obohatit stravu o doplňky, které tento vitamín obsahují, nejlépe v bio organické podobě, abychom našemu tělu zajistili nejlepší podmínky pro tvorbu této bílkoviny. Takovým vitamínem je bezesporu náš Vitamín C-OLWAY, doplněk stravy, který obsahuje 100% přírodní vitamín C získaný z rostlin - hořkého pomeranče a naklíčené pohanky. Vitamin C-OLWAY podporuje nejen biosyntézu kolagenu, ale také jeho stabilizaci. Mohou za to bio flavonoidy obsažené v rostlinných extraktech. Vzhledem k tomu, že tyto sloučeniny zachycují a neutralizují volné radikály, zabraňují tvorbě a uvolňování zánětlivých látek. Chrání tak před poškozením kolagen, o kterém již víte, že se ničí v důsledku zánětlivých procesů. 

Zásoby kolagenu v těle pomůže také zvýšit už legendární doplněk stravy COLWAY Colvita – unikátní tím, že obsahuje kompletní sadu aminokyselin potřebných k produkci biologického kolagenu. Doplněk stravy Colvita je určený všem, kterým záleží na vynikající kvalitě a krásném vzhledu pokožky, její vynikající pevnosti a odolnosti a také na antioxidační ochraně. Nativní kolagen je v tomto produktu obohacen o extrakt z řasy Atlantického oceánu a vitamín E. Jejich antioxidační síla podporuje neutralizaci volných radikálů, a tím chrání nově vzniklé částice kolagenu před destrukcí, ke které by mohlo dojít, kdyby volné radikály vedly k rozvoji zánětu - vždy škodlivého pro biologickou strukturu tohoto proteinu. 

A ještě pár slov na závěr: kolagen vzniká díky činnosti specifických buněk – fibroblastů (v kůži) a chondrocytů (buňky chrupavky). Tyto buňky skvěle stimuluje fyzická aktivita a masáž, kterou doporučujeme využít při aplikaci přípravků s obsahem transdermálního kolagenu COLWAY.

 

zhlednout produkty