„Živý” kolagen - Co to vlastně znamená?

kolageny colway

Pokud budete důsledně hledat podrobné informace na téma Přírodní kolagen, často narazíte na výraz „živý kolagen“. Co to vlastně znamená? Toto slovo vlastně v sobě ukrývá význam fenomenálního objevu biochemiků, kteří jako první izolovali a udrželi rybí kolagen ve formě trojité spirály mimo mateřský organizmus. Tento fakt, že je to „živý“ kolagen, ho zároveň odlišuje od biologicky neaktivního kolagenu z dobytka (tzv. peptidová mršina) používaného ve většině krémů na trhu. Svědčí také o jeho účinnosti.

Přírodní kolagen samozřejmě obsahuje „živý“ kolagen. I když uzavřený ve skle, chráněný před vysokými teplotami, stále si udržuje spirální formu, jako za života ryby, v jejímž těle vzniknul – nejsou to zničené vlákna.

Zdá se vám divné, že část organizmu může „žít“, když on sám je už mrtvý? Není to nic až tak mimořádného. Vždyť na nedávno setnutém stromu vyrůstají stonky a listy. Dokonce i po smrti člověka mohou dále vlasy, nehty nebo dokonce části kůže. Život definitivně zaniká, když se rozpadnou vlákna bílkovin.

Aby se kolagen izoloval a udržel živý, musí se provést řada úkonů, počínaje bleskovým stáhnutím kůže z ryby a jejím zmražením, pokračuje správným mechanickým a chemickým zpracováním, konče několika stupňovou filtrací a plněním do skleněných nádob.

I tak je ale citlivý na teplotu nebo bakterie (proto jsou nádobky opatřeny dávkovací pumpičkou, která brání přímému kontaktu s vnějším prostředím).

Kolagen zůstává biologický aktivní mimo mateřskou tkáň díky procesu hydratace (často zaměňované s hydrolýzou, kterou se zpracovává kolagen hovězí), při které molekuly kolagenu na sebe vážou molekuly vody.

Teprve během každodenní péče, kdy kolagen naneseme na kůži, vlivem tělesné teploty se rozpadá na tak drobné částečky, které jsou schopné proniknout kůží až do jejich hlubších vrstev, kde vykonávají svou další práci. Ale to už je téma na další článek…

 

helisa