Kolagen kolagenu není roven

5925d66f531c7618a3bd92b7fe31

 

Často jsou různé typy kolagenu házeny do jednoho pytle a připisují se jim stejné vlastnosti (nebo jejich nedostatek).

Kolagen je známý v medicíně i kosmetice již mnoho klet, ale většinou se využívali formy kolagenu s velkými molekulami – čtyřřadé fibrily a pětiřadé vlákna (viz obrázek), ty se nerozpadají na drobnější částice, které by mohli proniknout hluboko do pokožky.

 

Etapy vývoje kolagenu:

  • kolagen jednořadý – polypeptid
  • kolagen dvouřadý – složený polypeptid ve formě spirály
  • kolagen trojřadý – již trojitá spirála
  • kolagen čtyřřadý – fibril
  • kolagen pětiřadý – vlákno

Formy nižšího řádu se spojují a tvoří formy vyššího řádu (malé částice tvoří stále větší).

 

velikosti:

Aminokyselinový řetězec -1nm

Trojřadý kolagen -300nm

Fibril - Čtyřřadý kolagen  -1um

Vlákno - Pětiřadý kolagen -10um

 

 

Nižší formy kolagenu (např. trojitá spirála – tzv.3-helisa, nacházející se v Přírodním kolagenu) jsou tak křehké, že byl velký problém s jejich udržením mimo živý organizmus v takovém množství, které by se dalo využít.

Byl tedy přijatý názor, že udržení trojité helisy ve vnějším prostředí je nepraktické a produkty jejího rozpadu (aminokyseliny a peptidy) se až tak neliší, pokud jde o jejich aktivitu, od hydrolyzátů vláken (např. hovězího kolagenu).

 

Dodejme – tento názor vyvrátili v polovině 80. let polští biochemikové, kterým se podařilo získat a udržet „živý“ kolagen mimo tělo ryby.

Znalosti „průměrného“ člověka o kolagenu pocházejí hlavně od kosmetiček a dermatologů, kteří se učili z literatury 20. století, zatímco věda v oblasti biochemie a kosmetologie jde tak rychle dopředu, že se nové informace objevují takřka denně.

 

Populární neznamená účinný

Nejpopulárnější je hovězí kolagen. Získává se již ve zralé formě jako pětiřadové vlákno. Tato forma má velké rozměry (kolem 10 mikronů) a velké molekuly. Nemá šanci proniknout do pokožky (rozměry pórů pokožky jsou v řádu nanometrů)

V takové podobě by se nedal využít pro kosmetické účely, proto se jeho vlákna vystavují působení hydrolýzy, při které se vlákna rozpadnou na menší části. Tím dochází ke zničení vazeb peptidových kolagenových bílkovin.

Takto vzniklý hydrolyzát už můžeme „vhodit“ do kosmetických přípravků, ale stále je příliš velký na to, aby pronikl do pokožky. Navíc už není biologicky aktivní („živý“). Je to už jen klubko „mrtvých“ peptidů a aminokyselin, které naše tělo bez velkého užitku spálí a vyloučí…

Tato forma kolagenu se už desetiletí používá skoro do všech krémů a mastí, pod chytlavým marketingovým názvem „collagen„.  Tento hydrolyzát dokáže jen vytvořit na povrchu pokožky film zadržující vodu (tedy dobře hydratuje). Nic víc…

 

Přírodní kolagen obsahuje hydrát trojřadého rybího kolagenu

Přírodní kolagen obsahuje hydrát rybího kolagenu ve formě 3-helisy (trojřadý). Od hovězího kolagenu se liší tím, že je to „ŽIVÝ“ kolagen – stejně biologicky aktivní jako když byl ještě v těle ryby.

Jeho aminokyselinové řetězce se spojují do trojité spirály a mnoho měsíců si tento stav zachovávají, pokud nejsou vystaveny příliš vysoké teplotě, nebo bakteriím atp.

 

I když rozměry tohoto kolagenu (kolem 300nm), by mu dělali problém proniknout vcelku do pokožky, produkty jeho rozpadu to dokážou bez problému.

Tady připomínám – kolagen ve formě 3-helisy a nižších řádů se dokáže přirozeně rozpadat na menší částice, dokonce na takové, které lehce proniknou do epidermis. Vyšší formy (zmíněné vlákna) se už nerozpadají…

Už chvilku po nanesení na obličej, rohová vrstva epidermis a tělesná teplota „rozetne“ 3-helisu na peptidové mikro řetězce a volné aminokyseliny o velikosti od 1,4nm do 120nm – dostatečně malé, aby se dostali do mezibuněčného prostoru. 

Další rozdíl mezi zmíněnými typy kolagenu je, že aminokyselinová stavba rybího kolagenu je velmi podobná stavbě lidského kolagenu. Díky tomu lidské tělo obdrží úplnou sadu „cihliček“ ke stavbě vlastního kolagenu.