Krása a sluneční clona v kapsli? Nejlepší anti-age kosmetika působící zevnitř na světě...

AXANTA

389

Opravdu tvrdíme, že stačí polknout kapsli Axanty, abychom zkrásněli zevnitř?

Nebo, že nás stejná kapsle ochrání před škodlivými účinky UV záření, např. před spálením od slunce?

 

Existují přesvědčivé důkazy, že při pravidelném užívání Axanty, dokonce i v malých dávkách, to je možné. Vyplývá to zčásti z faktu, že existuje spojitost mezi našim vzhledem a slunečními paprsky. Ultrafialové paprsky mohou způsobovat předčasné stárnutí kůže, vrásky, pigmentové skvrny a pihy.  Prevence těchto problémů spočívá především v ochraně před slunečním zářením. Astaxantin nejen pomáhá předcházet, ale také dokáže odvrátit vnitřní známky stárnutí!  I když je všemi silami, především v Evropě, vytlačován z povědomí spotřebitelů, a proto zůstává nepovšimnutý dermatology, má přírodní astaxantin mnoho vroucích příznivců ve světě medicíny.

Jedním z nich je MUDr. Nicholas Perricone, jehož knihy jsou na seznamu New York-ských bestsellerů. Třikrát se také objevil v pořadu  Oprah Winfrey, kde pokaždé propagoval astaxantin. Jeho nejprodávanější kniha je „Dr Perricone slibuje: tři jednoduché kroky k mladšímu vzhledu a delšímu životu”. V dalším hitu: „Zeštíhlující dieta podle Dr.”, také vyzdvihuje přínosy astaxantinu  a nazývá ho po vzoru dalších autorit v této oblasti „superstar mezi doplňky“.

Perricone cituje celou plejádu autorů i řadu studií, které dosvědčují, že astaxantin redukuje vrásky působením zevnitř.  Také redukuje nadměrnou pigmentaci, známou jako stařecké skvrny (N. Perricone, 2006). V pořadu Oprah Winfrey  nazval astaxantin báječným protizánětlivým a antioxidačním prostředkem, který „dodává ten krásný a zdravý lesk“, což je podle jeho mínění výsledkem výjimečného vlivu, kterým působí tato látka na buněčnou membránu.  Dr Perricone  je jen jedním z mnoha zastánců astaxantinu.

Další lékař, dr Robert Childs, měl na toto téma rozhovory v rádiích a televizích a také psal články v tisku. Nedělá to kvůli zisku, ale proto, že je vroucím zastáncem a propagátorem astaxantinu, zejména protože se sám přesvědčil o jeho účincích.  Dr Childs  se narodil a vyrostl v Honolulu na Havaji a od narození byl velmi citlivý na sluneční záření, do té doby než začal užívat astaxantin.  Změna, kterou zaznamenal, byla velkolepá: do té doby i méně než půl hodiny strávené na slunci pro něj končilo spálením, dnes tráví na slunci celé hodiny, dokonce i v době kdy působí nejvíce, bez negativních výsledků.

Přestože se v USA několika autoritativním plastickým chirurgům astaxantin kosmetologicky osvědčil, bylo třeba pro popsané vlastnosti získat oficiální potvrzení klinických studií, což se zdařilo.  V přelomové práci, která získala patent, byl provedený test astaxantinu, který měl potvrdit jeho účinky jako vnitřní sluneční clony.  Experiment byl proveden v nezávislé laboratoři spotřebitelských výzkumů. Dvacet osob bylo testováno v simulátoru slunečního světla, zařízení, které vyzařuje ultrafialové paprsky napodobující sluneční světlo. Byl použit filtr, který poskytl široké spektrum UVA a UVB paprsků působících na kůži testovaných.  Před experimentem byla kůže zúčastněných otestována, jaké množství UV záření u každého z nich vyvolává zčervenání kůže, důkaz spálení.  Následně jim bylo podáváno 4 mg astaxantinu denně, po dobu dvou týdnů a znovu proběhli testy. Ukázalo se, že stačili dva týdny na to, aby astaxantin dokázal zvýšit odolnost testovaných proti spálení od slunce. Tento výsledek jo o to slibnější, když vezmeme do úvahy fakt, že astaxantin má schopnost hromadit se v těle v průběhu času. Testovaní ho užívali jen dva týdny a to je poměrně krátká doba na to, aby se astaxantin mohl nahromadit v našem největším orgánu, jakým je kůže (T. Lorenz, 2002).

V dalších studiích se ukázalo, že astaxantin, buď sám, nebo v kombinaci s retinolem, je nejúčinnější v prevenci stárnutí kůže (Savoure, 1995). A v ještě jiných, publikovaných v Journal of Dermatological Science, byl astraxantin testovaný in vitro s cílem prozkoumat jeho schopnost bránit změnám v lidské DNA, způsobeným UVA zářením. Byly testovány tři různé látky nacházející se v lidské kůži a astaxantin se prokázal jako účinný v boji proti nežádoucím vlivům a předcházení poškození DNA (N. Lyons i N. O’Brien, 2002). Bylo prokázáno, že astaxantin chrání kůži před UV zářením i při povrchové aplikaci.  Při těchto experimentech byl aplikovaný olej s astaxantinem zevně a byly porovnávány oblasti, na kterých nebyl aplikovaný olej. Výsledek testu ukázal, že astaxantin nejen omezoval tvorbu nových vrásek, ale že kolagen přítomný v kůži v oblasti, na které byl aplikovaný olej s astaxantinem, pomaleji degradoval.

Na asijském trhu se prodává velké množství produktů bělících kůži. Tyto výrobky mají redukovat melanin, což objektivní výzkumy nejsou schopny potvrdit, ale potvrzují možnost redukce některých melaninových bílkovin, např. těch, které se ukládají v kůži a způsobují vznik pih, stařeckých skvrn, či jiných pigmentových skvrn. Astaxantin dokáže zlepšit vzhled tím, že snižuje produkci některých melaninových bílkovin o 40% a tak zabránit vzniku pih a mnohých pigmentových skvrn. (K. Arakane, 2001).

 5-duvodu-pro-axantu

Vědecký výzkum

Proběhlo mnoho experimentů, které měli potvrdit účinky astaxantinu na náš vzhled, při vnitřním užití. Níže několik slov o třech z nich.

V prvním případě byl testovaným ženám pokaždé podávaný jiný preparát, např. omega 3 mastné kyseliny, nebo deriváty vitamínu E, známé jako tokotrienol – ale společným jmenovatelem těchto testů byla přítomnost astaxantinu, který obsahovali podávané látky. Na tomto výzkumu se podílely ženy, jejichž průměrný věk byl 40 let. Žádná z žen nevěděla, zda užívá astaxantin, nebo placebo.  Po dvou týdnech užívání zaznamenali zlepšení stavu v sedmi různých oblastech:

– drobné vrásky

– hladina hydratace

– odstín kůže

– elasticita

– hebkost

– otok

– skvrny a pihy.

Po čtyřech týdnech ženy, u kterých byla pleť před testem označena za suchou, zaznamenaly zlepšení hydratace, redukci drobných vrásek a kožních defektů, zmenšení otoků kolem očí, zlepšení pružnosti pleti a celkové zlepšení stavu kůže. Ve skupině užívající placebo nedošlo k žádnému zlepšení, ale dokonce k mírnému zhoršení stavu pokožky. (E. Yamashita, 2002).

 

Druhý experiment proběhl v Kanadě.  I zde byl testovaným podávaný astaxantin společně s Omega 3 mastnými kyselinami a s mořskými glykosaminoglykany. Testovaní byli rozděleni do třech skupin:

– skupina A užívala aktivní doplněk obsahující astaxantin, mastné kyseliny a glykosaminoglykany a zevně jim byli na kůži aplikovány také  glykosaminoglykany

– skupina B užívala jen doplněk a zevně bylo aplikováno placebo

– skupině B byl jen aplikovaný zevně krém s glykosaminoglykany, ale neužívala nic vnitřně.

 

Výzkum trval 12 týdnů, po kterých byly zkoumány následující kritéria:

  1. drobné vrásky
  2. odstín pleti
  3. pevnost pleti
  4. drsnost kůže
  5. pružnost
  6. hydratace.

Ve skupině A došlo ke zlepšení všech kritérií a sami testovaní označili stupeň splnění očekávání na 86%. Ve skupině B a C se zkoumali pouze 2 kritéria: pružnost a hydratace.  U skupiny B došlo ke značnému zlepšení hydratace, zatímco u skupiny C pouze ke zlepšení pružnosti pokožky. Závěr autorů experimentu zní: „Působení zevnitř vně“ představuje nový a vzrušující kosmetický přístup ke způsobům jak dodat pleti biologicky aktivní látky“ (Thibodeau i Lauzier, 2003).

Třetí experiment proběhl v Evropě a byl velmi podobný tomu japonskému.  Podával se doplněk pouze k vnitřnímu užití a skládal se dávky přípustné v EU- 5mg astaxantinu denně, s přídavkem dalších dvou složek. Výsledky byli i tentokrát slibné a zahrnovali účinky jako: redukci drobných vrásek, viditelné zlepšení celkového stavu pokožky a zpevnění až o 78%.

Když to shrneme, astaxantin je účinnou sluneční clonou, která chrání kůži před poškozením způsobeným UV zářením.  Kromě ochranných vlastností vykazuje astaxantin schopnost léčit a může sloužit jako doplněk, který zevnitř ovlivňuje náš vnější vzhled. Ve světě stále probíhá mnoho výzkumů testujících jeho vlastnosti, ale už dnes můžeme tvrdit, že má ohromný potenciál jako doplněk stravy prodlužující mládí.  Za takový ho uznávají i v Institutu Patricka Holforda – kde se zajímají především o to, aby vybrali ze všech informací, které se ve světě objeví, ty které dokáží reálně prodloužit život a mládí člověka.

Axanta-2